Friday, May 28, 2010

TAG OLEH bella =]

1) Apa yang anda buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?
aku akan kata, "nie kawan ke namenye? bertuah aku dapat kawan macam nie"...lepas tu EMO2..emo pun bersebab ok?

2) 6 orang di hati anda
The Almighty God
My mum
My late dad
...somebody...
...someone...
...???...

3) Anda rasa anda comel?
comel? salu comel sinonim untuk baby...umo 20 pun comel ke? sendiri sedar ok!

4) Single or taken?
"wrong question at wrong time"

5) Blog yang saya suka?
blog-blog yang ada unsur lawak jenaka

6) Adakah bilik anda kemas setiap hari?
aku rasa kemas...sebab kekemasan memang diutamakan baik di rumah mahupun di bilik aku..mak aku pesan, mesti sentiasa kemaskan tempat tinggal...aku follow...

7) Lagu terakhir yang anda dengar?
"suara ku berharap" [ada maksud disebaliknya] terdengar dari kafe pak ali masa tengah mandi pagi td..haha 

8)Last text message
"orait, dlm 5 min ak smp." 
-send time : 09:36am
-reciepient : ameen

9)Last phone call
me : "bin, ko gik kat IRC ka?"
call reciepient : "aok..gik kat atas..knk?"
me : "boleh tlg jaga laptop aku x? aku mok kuar jap"
call reciepient : "ok2...hanta kat aku..kat level 3, meja tepi lif"



-call date : 27-may-2010
-call time : 15:54pm
-between : me and mervin


10) Hari terakhir anda menagis?
ntah...tak ingat...orang nangis sebab benda sedih, so tak payah la recall

11) List 5 kaler feveret anda
black
white
blue
grey
orange


12) Orang terakhir yang anda berYM?
nur amalia [bukan makwe ok?] tu pun beberapa minggu yang lepas..jarang guna YM..on jek tp xgune...salu gtok..

13) Game yang anda paling suka?
game ape?? outdoor ke indoor?? soalan tak lengkap!

14) Adakah anda peminat MCR?
erk...layan jek...tapi tak minat pun

15) Apa perasaan anda jawab tag ni?
...at least i'm not forgotten...


16) Anda rasa tag ni best?
tag ini rasa OREN perisa vanilla...ahaha


17)Tagged lagi 10 orang
sape yang rajin bace blog aku, dan rasa rajin nak jawab, dengan penuh sukacita dan rasa bestnya saya mengumumkan anda ditag!

konklusi : there's no reason to keep on smiling...i love u so much! 

Wednesday, May 26, 2010

DO I HAVE TO CRY FOR YOU?


Don't wanna close the door
Don't wanna give up on it
Don't wanna fight no more
We'll find a way around it
Where's the love we had?
We can make it last

Tell me what I gotta be
Tell me what you wanna do
'Cause I can't live my life 
The way you want me to
You know I can't go on
Living like we do
Do I have to cry for you?
Do I have to cry for you?

So tell me what it's for
If there's no winner in it?
Nobody's keeping score
Let's start from the beginning
Can we make it last
Where’s the love we had...

konklusi : this is just part of the song's lyric...maybe the lyrics related with me or not...don't care...cuz' i just love it!! =) 

Monday, May 24, 2010

SUKA DUKA NAK BALIK CUTI

arghhhhhhhhhhhhhh!!! 
inilah salam permulaan bagi post ku ini...tiada kata lain yang lebih sesuai..
sebab?? tengok title post! 
sekarang nie suma dak-uni lagi-lagi UTP nih exited nak balik cuti sem
aku pun...tapi menjadi oversea student ni banyak betul suka duka
yela..nak balek umah ingat senang ke?
nak kena nek teksi nye, nek bas nye, nek belon a.k.a pesawat nye
hadoii la..

maka alkisah la kisah suka duka aku hari ini
punya exited nak balek sebab lame da x balek kan
maka hari itu aku gtau la mak aku suruh tolong belikan tiket flight untuk aku balek
saje suruh mak aku beli yang mahal kalo boleyh, sebab nak claim dari PETRONAS
sebab lame da aku xclaim
tapi, mak aku plak minta tolong pak cik aku suruh beli
ok..fine..aku xkisah..yang penting dibeli
tapiiii...petang tadi (24 mei 2010)
pak cik aku pulak kol kate die xdapat tolong beli sebab ade prob nak access internet
guna broadband la katakan [memang xboleh harap broadband]
so, die pun cakap la suruh aku try beli sendiri
aku pun dengar sume xleh nak tolong, so lepas je kena inform
terus aku on9 dan beli sendiri
bayar pun duit sendiri ok?
mahal!! rm235.00
...RM235.00, mahal tu! mane nak carik?...

dengan duit scholar aku yang baru masuk, haila nasib..
separuh hilang duit aku
dah aku beli sendiri, dah CONFIRM tiket, dah buat payment
maka lega la aku...xkisah kuar duit, yang penting tiket da beli
tapii...tiba-tiba aku dapat kol dari pak cik aku tu...yang kata xdapat tolong beli
die gitau aku kate die BARU BELI TIKET AKU..CONFIRM!
alamakk!!! asal xgtau? kate xdpt tolong...aku plak dah beli..
tiket pun confirm...haihhhh..tibe-tibe die kate baru beli
macam mane nih??
aku sekarang ade 2 tiket flight untuk balek kch!
name kat tiket same, flight same, timing same, destinasi same...booking no je len!
hadoii...
boleh ke macam nie? nanti kat airport aku nak cek in..
tibe-tibe kene tahan polis...kate aku terrorist sebab krisis identiti...ade 2 tiket...glup2!!
kang xpasal-pasal kne tahan kat lokap
dahla duit burn...xleh lak tu balek..tidakkk! 
aku tak nak!!
huhu..
macam mane nih?

...perhatikan detail-detail yang ditandakan dengan warna oren dan bandingkan dengan gambar dibawah...

...perhatikan detail-detail yang ditandakan dengan warna hijau dan bandingkan dengan gambar diatas...

konklusi :nak balek umah pun masalah...len kali aku nak balek beli sendiri je la..

Friday, May 21, 2010

"NO TITLE"

well...it's been a while since i last update my blog...
FINAL EXAM IN PROGRESS!!
~~shh....silent please~~

anyway, just a short post to keep my blog stay alive
just wanna say some words here

****UNLESS I'VE FOUND THE 2nd OF YOU...I'LL WANT NOBODY****

wee..that's it...just that..a sentence i currently used in my gtalk, skpye and ym status
description? i once said that word to somebody..and as i said it, i really meant it
and that somebody knows who she is..^_~
i just can't say no...and i just can't stop...coz i really meant it!

konklusi : final exam...1 paper done...3 left...next paper on monday..its DATABASE SYSTEMS!! all the best !!

Wednesday, May 12, 2010

DEKAT DAH

tinggal lagi 5 hari [dari tarikh aku post nih]
haihh..apahal la kejap sangat?
tapi..tak boleh ke kejap lagi?
aku nak balek rumah nih
asal la lewat sangat habis?
kenapa? mengapa? bagaimana? dimana? apakah?
tapi tak pa
yang penting sekarang aku fokus study
sebab
FINAL DAH DEKAT!
alamak! pejam celik pejam celik
habis rupanya 1st year 2nd sem aku
ahaha...tak sabar pulak nak balik cuti nih
tapi sedih gile cuti GAWAI tahun nie CANCEL
bengong punya jadual
apa pun, all the best kepada semua budak-budak UTP


konklusi : hari ini misi berjaya...habiskan 2 bab moral..esok sambung

Monday, May 10, 2010

EVERYDAY IS MOTHER'S DAY

when was mother's day actually being celebrate? is it on 8th of May or is it on 9th of May? well, i don't care that...and i don't need to know that..it's not that i'm not concern on so called special-day for someone called mom...but it's just that my way of interpreting mothers's day and how i value my mom is much-much more than what mother's day is. for me, everyday is like a mother's day...coz i never stop thinking about my mom, whatever single things i'm doing or have done, my mom will always be at the top of the list. she'e just the greatest woman i've ever met in my life. she has taken care of me, since i was not even exist in this world. and until now, at the age of 20, she never stop taking care of me...how would i find any other woman besides her that willing to do this to me? i guess, she the one and only. i wonder if she was never exist, would i exist too? it's just a simple question with simple answer. a man never exist without a woman called mother! so, never stop loving your mom, value her, appreciate her more than you ever appreciate other things, coz without her, we are nothing. and that's the reason why i felt like everyday is mothers day! to my mom mdm. ngabes daneu, i love u so much....more than what i can say, and what i can do...may God bless you always, forever you are my greatest!

in memories...my graduation day during my form 5...[in red in my mom]

konklusi : i love my mom, more than everything!

Saturday, May 8, 2010

HUJAN PUN MASIH PANAS


emo gik kah?? k apa emo, aku dah padah minggu emo ku dah habis...mun ktk orang rasa mok nyambung emo ya, sambung jak sia..aku dah habis dah..haha...ow, aok ow, tok aku mok nulis pake bahasa sarawak gik..blog aku nak? suka hati la mok pake bahasa apa...mun ada orang sik paham, carik translater sia..sik da, pande-pande la ow? 


so, post tok aku mok klaka pasal cuaca la gik..aku rasa sepa-sepa yang dudok dalam UTP tok [UTP ya u tempat aku blaja] konfirm berasa juak...panas nya yo bih!!! kedak apa jak..mok polah keja pun sik nyaman...mala jak peluh-peluh...tido pun kedak ya...hish..kedak apa jak...rasa panas tok bukan kejap bukan baruk, tapi dah berbulan-bulan dah...tegal ya la kali banyak kelas eskep sik pegi, sebab malas mok jalan jauh..panas bah..haha..g kelas pun, sampe-sampe jak dah basah baju..bukan boleh fokus pun..tapi sik pa, last week lecture aku pegi suma klas...sik da ku skip..yeaaaayeaahh!! ya aim aku..sik skip final week lecture..success!

ya cita pasal sik pegi kelas, tok mok cita pasal apa jadi dalam bilit aku gik...mok tauk?? haa, start panas-panas tok, suma jadi sik betol..kenak kah? sik tahan panas mok tido tek nak, apa gik, beralih-alih la suma tilam dari katil...angkat ngkah kat lantey jak..sebab direct dibah kips, sejuk kit mun tido..haha..nang kreatif...tapi cita angkat-angkat tilam tok, roomate aku la ow? aku malas mok polah giya, tilam berat..tilam spring kata orang tek..so, panas ka sik, tido jak la ngan tilam atas katil..haha..mok tangga bukti? tok nya..

tok tilam roomate aku..bukan aku k? hahaha...[maaf roomate, tilammu menjadi bahan bukti]

kinek tok dah masok study week, seminggu gik mok final...aduh! gney tok? susah la mok study mun panas-panas kedak tok...sik masok otak apa diblaja..haha...petang-petang asa mok tido jak...malam-malam online...kedak ne ya? haha..p, xpa la..giney-giney pun kenak blaja juak..final eyh, ada anco lak..menonggeng...haha..moga-moga lepas tok hujan turun 2-3 hari sik henti-henti, baruk sejuk kit kali...tok hujan pun kejap-kejap, ne ndak post aku alu padah HUJAN PUN MASIH PANAS.

konklusi : bila la mok ujan tok...hishh...

Friday, May 7, 2010

EMO-EMO

this week everyone's busy talking about hot topic..what is it? EMO-EMO stuff?? well...i just said, i'm one of this emo-emo week participant..but one thing i don't understand is why other people who don't know anything and not even related to it keep on saying about this...or is it you guys are also in emo-emo week? as if my emo-emo things are pointed to you...and seems like you are posted something on your facebook wall and status just to hit me back? i thought guys didn't do that, but well, you people is over than girl i think...it really annoyed, i guess not only me, but anyone too...why need to keep yourself involve in other people business if you are totally not related at all? well...guys, if you keep doing this, you just makes things worst ok...came on, be a real man, if you not satisfied with my status or post, then come and we can make it man-to man situation, tell me...at least i can explain the real situation...whether or not, it is related to you..don't just simply make your own assumption...that's show how immature you are...stupid isn't?

well, just recap about how this emo-emo week get started...it all starts when i started to know one by one, the truth that i expect it never happen. well, this teach me a lot, about how i shouldn't trust anybody..except myself and my God...well, now the situation is getting better...between me and the REAL RELATED person, we're almost done, even apologise...but i guess, another people who KNOWS NOTHING are just started to be like batu api to this situation. you are actually the one who makes yourself emo, without  any reason...how should we called this kind of person? #$@#!&! i think...haha...living with so called back-ups behind you makes you dare i think...but do i care? no, not at all, coz you are not the one i'm dealing with...but yes, after the big thing settled down, you are now the one i think i need to deal with...

but it's better for me to keep it silence...well, for whatever happen, BEST FRIENDS are still the one i respect most, i care most. whatever nonsense and bad things you said behind me, i just accept it, even though it hurt me a lot [this is not emo, but the real things i feel now] but i will not gonna do the same thing to my besties. i appreciate you guys for being such nice friends of me. when i said this, don't think that i'm afraid of you, as i never afraid of anyone, except my GOD..and with this post, i would like to wish all my BEST FRIENDS + friends all the best for your final exam...may God blessed your life..:)

konklusi : sometimes, there's always something people done to you and it really hurt you. but the best way to deal with it is by keep forgive them, and pray for them to always get the best in your life. as for the one you once hate and angry with, give them time to apologize and forgive them too. the rest, leave it to God.

Wednesday, May 5, 2010

TENTANG ANGKA 8

wowwwwww....post pertama di belogku ini dimana aku harus mengikuti segala procedure dan menjawab soalan-soalan nya...terima kasih yek cik butterflyalwayswithme~ sebab mengetag saye...^^ walaupun perkara-perkara yang saye nak post di belog buat masa nie adalah yang sangat memanskan hati dan emosi..tapi xpe, dah cakap kn, kat belog ini, saye tak kan mencarut tak tentu pasal sebab ade satu lagi belog untuk semua itu..ade orang cakap, kalau kene tag macam nie, banyak rahsia terbongkar?? ye eyh?? tapi kalo setakat soalan macam nie, no hal la...xde kantoi pape pun...yang kantoi gambar ape ade dalam lappy je la..aha...

[okeh, ini dia procedure nye]
1. Go to your photo files, select the 8th photo folder.
2. Select the 8th photo in that folder.
3. Post that photo along with the story behind it.
4. Then challenge 8 blogging friend to do the same.

dan demi memenuhi permintaan orang yang mengetag supaya berlaku jujur...baek...aku buat sejujur yang mungkin..ini dia solution nya [step-by-step]....

Step 1 and step 2 : gambar ke-8 dari folder ke-8

Step 3 : story behind the photo
nie la dia gambar ke 8 dalam folder gambar yang ke 8 aku...nama folder itu ialah CHELSEA_dablues...korang kenal tak sape tu?? agak-agak tengok baju orang tu pakai, kenal tak ape bende tuh?? haha,,,itulah dia Petr Cech, goalkeeper no 1 team fav bolasepak aku...ape lagi kalo bukan CHELSEA...[korang kalo bukan supporter chelsea dok diam, ade aku kesah korang nak support ape???]...emm, nak story ape pulak lagi nih?? haha..bukan aku berada di scene itu...adoiyai..takpe, aku cube gak story-story...gambar nie adalah pada season 2008/2009, dimana chelsea mengalami suka duka dunia bolasepak, tampak gah di awal musim, sebelum menjunam pada 2nd half of musim...ape da jadik?? salahkan manager mase tuh...Luis Filipi Scolari...babeng ah manager nih..jersey oren itu adalah antara yang menarik pada pandangan mata aku...seyes, menyakitkan mata memandang sebab silau, tapi aku suka...stylo...ianya adalah jersey home untuk semua goalkeeper chelsea pada musim 2008/2009. pertama kali digunakan masa final champions league di moscow, ketika hampir memenangi trofi kejuaraan itu buat pertama kali dalam sejarah penubuhan chelsea, namun nasib tidak meneyebali mereka kerana tewas di tangan manSHITer URINated [kelab paling aku anti...sampai mati] hanya melalui penentuan sepakan penalti...dari gambar itu, aku agak-agak, mesti bro tu ngah kate "akulah pemain setia chelsea...penjaga gol terbaek dan terutama...dari 183 game, aku xbolos sebanyak 101 kali" hebat tak dia?? bukan dia sahaja, tapi chelsea memang hebat...musim nie semakin hampir memenangi 2 trofi kejuaraan utama iaitu EPL dan FA CUP...semoga berjaya wira-wira THE BLUES!!!

Step 4 : 8 orang blogging friend yang nak kene tag.
:: mark alexander ::
:: lorenzo hardy ::
:: mohamad nasrie ::
:: delwistiel ::
:: ujie?? ::
:: athirah?? ::
:: azry syafiqah?? ::
:: stacie?? ::

konklusi : minggu ini memang sial...minggu sotong oh sotong...ada orang nak mati awal agaknya...da puas sangat hidup.

Tuesday, May 4, 2010

EQUATION YANG KREATIF


sotong + gergaji + batu + kacang + petrol (minyak tanah + diesel + RON95) = ??????

ade sape-sape yang faham ke maksud equation tuh?? xdenye la..korang xpenah jumpe pun dalam buku...korang belajar sampai dapat 10 phD pun xkan jumpe equation tuh...tapi sebagai pewaris kepintaran albert einstien, aku nak elaborate seket la ye pasal equation nih. just explanation pasal setiap elemen dalam equation tu je.

sotong = sejenis binatang ciptaan tuhan. xbertulang...bergerak sane sini, lembut je...tapi suke je tunjuk lagak, tunjuk kuat...sume mende nak sedut masuk perut...kalo cuak kuarkan dakwat hitam..sedap dimakan tapi ramai yang allergic!!

gergaji = sejenis alat untuk memotong...xkisah la kayu ke, besi ke, PVC ke...hebat kan?? sume bende boleh kena potong...sangat berguna untuk tukang kayu.

batu = sejenis objek keras...tapi ade yang lembut...banyak jenis ah...kalo baling kene kepale, memang sakit...tapi kalo batu tu berapi a.k.a batu api??? define sendiri...

kacang = sejenis makanan...xtau la nak kate buah ke ape...tapi aku assume buah je la keyh?? lepas dimakan, tinggal lah kulit dia terbuang...sang isi xkesah pun ngan kulit dia tuh...kacang pun banyak jenis jugak...sedap dimakan, lagi-lagi kalo tengah lepak-lepak, minum-minum, borak-borak...

petrol (minyak tanah) = sejenis bahan api...sangat mudah terbakar...dan agen yang baik kalo nak buat api...salu digunakan untuk membakar kayu, bakar lapu minyak tanah.

petrol (diesel) = sejenis bahan api gak..menghasilkan asap hitam...harga murah...salu digunakan untuk kenderaan berat..

petrol (RON95) = sejenis bahan api..sangat popular dikalangan pengguna-pengguna kenderaan bermotor...paling biasa dijumpai di mana-mana stesen minyak...sangat mudah terbakar juga...kalau terbakar, boleh meletup...

untuk kisah selanjutnya mengenai equation ini...log masuk ke sini [maaf kalau anda tak boleh masuk...sebab ini private..aku je tau]

konklusi : kalau ade orang tak puas hati jugak ngan post mencarut aku nih...tak tau la aku...memang nak kene blast la...jangan sibuk hal orang...faham???

Sunday, May 2, 2010

LAUGH LOUD THEN CRY HARD, or CRY HARD THEN LAUGH LOUD


..."LAUGH LOUD THEN CRY HARD, or CRY HARD THEN LAUGH LOUD"...
when you laugh now, will it last forever? or if u cry now, will you forever cry? i kinda like this quote...
even tough it's not as famous as other quote [since i'm the one who creates it by myself]...i
'm not a philosopher who's my job is to produce such an amazing, beautiful and touching quotes...
i just love to say something and finally make it my own-created quotes, which the idea of creating it comes from my point of view...towards something that had happen, currently happen and might be happen...
after such a long time thinking about this, i've come into a conclusion that people who are laugh loud first will ended up crying hard, while in the other end, people who cry hard first will end up with a laugh loud. Whether you agree or not...it depends...think again...

konklusi : don't be too obsessed and happy for what you have now, coz u'll never know how would it ended up...if you're having a hard time now, accept it as what is meant for you, coz there will be a time where you will laugh loud like others.

Thursday, April 29, 2010

AFTER ALMOST 3 WEEKS

the last time i played it was around 3 weeks ago
and it's when we have a tournament within our uni-mate
since then, all of us were busy with tests, projects, assignments and so on
well said..campus life right? it's kinda normal

until then, just now, i join my fellow sabahan friends + awag_krol [yang ini sarawak ok..? haha]
we play along with our chinese friends
wow!! felt like i'm energy-less + stamina-less
ran here and there...slow beb
but it's ok..as long as i can play it again

yeahh!! missed playing FUTSAL with my fellow sarawakian and sabahan friends
really enjoy it...

...during one of our tournament [last year's tournament]...

...missed the moment where we all played together [sarawakian's + sabahan's]...

konklusi : rindu indah mok main futsal dengan cdak geng2 sarawak yang lain [steil+nasz+saddam+mervin+afif+azuwan+acap+awang] skali ngan dak2 sabah...tapi apa dah jadi tok?

REVOLUSI SEORANG PEMANDU

3 post dalam sehari? wow...xdela mantap mane pun...orang len ade je yang post sampai 10 citer sehari...betol tak?? tak betol sudeyh...ade aku kesah?? ade...saje buat bodo...ko nak kate aku bodo gak? ko same je bodo...wawawa...berbalik kepada tajuk story aku kali ini...ape die?? haihhh...menyemak tol la serangga-serangga nih [nie tym tengah kena serang]...kumbang la...belalang la...serangga pelik-pelik pun banyak...hadoi...ape korang wat kat bilik aku [dan roomate aku jugak..tapi die da lena diulit mimpi ngeri...ahaha..]...ok..ok..sambung crite...haihh...ape daa serangga nih, jeles ke aku nak cite-cite kat blog? nak wat blog sendiri la...

"korang sume dah ade lesen memandu ke??" kalo soalan tu kne tanye, ramai yang tunduk kepala..kenape?? angkat je la..xdenye aku nak tembak..saje je tanye..kalo soalan ini plak?? "korang tau driving tak??" konfirm beb...aku jamin nye...sume yang kepala tunduk tu angkat...bukan setakat kepala...tangan, kaki, badan, sume nak angkat...ish2..beradab la seket barder...haaa..nak tau kenape? pasal sekarang nie ramai je yang tau bawak kete..tapi illegal kate omputih..

jadi, nie aku nak cite seket la kan, macam mane aku jadi sorang budak yang baik...aku memandu dengan lesen yang sah..ikut piawaian JPJ [orang malaysia je tau]..aku mule-mule tau bawak kete mase form 3..tym tu illegal la kan...mane de rakyat malaysia layak dapat lesen kalo bawah umo 17 taun...haha..aku memulaka proses pengHALALan membawa keta mase aku umo 18 taun..wow...cukup layak dah tu...dah habis spm kan..tak tau nak wat ape...so, ape lagi, BUAT LA LESEM MEMANDU [baru senang nak jalan-jalan...lagi-lagi kuar ngan awek]

bermula dengan lesen L...eyh?? L tu ape?? Lelaki ke?? sebab ade lesen P gak kot [lesen P citer lepas nie ok?] ...mane de brader...lesen L tu, lesen lulus ujian teori dan layak untuk belajar memandu keta la...ape da...kalo tak tau bek lu jalan kaki je..xyah nek kete..moto pun..dah dapat lesen nie baru instructor korang boleh suruh peggang stering..kalo tak..HARAM..haha..lepas seminggu, proses yang xde la susah mane, dapat jugak aku lesen L tuh..kene dengar orang bercerita 5 jam je...then balek umah baca buku sejarah versi macam mana nak bawak keta...beberapa hari lepas tu ambik exam spm paper sejarah tu jugak...tapi moden sket..gune komputer..main kelik-kelik je pun..maka pada tanggal 22 Februari 2008, dapat la aku lesen L nie...

...gambar skema..nie mase aku ambik gambar nak buat name tag pengganas [eh salah, pengawas] mase form 4...smart kan?? angguk je sane, walaupun xikhlas...

lepas dapat lesen L tu..bermula la pulak proses untuk mendapatkan lesen peringkat seterusnya iaitu lesen P...aaa...nie P maksud die ape plak?? perempuan? ish3..memamng otak kuning..pompuan3..tak de bende lain ke ha?? lesen P maksudnya lesen memandu percubaan...haaa..lesen nie, agak lame la nak dapat...paling kejap dalam 2 bulan..sebab kena full praktikal 8 jam bawak keta..boleh jek direct habiskan 8 jam tu sehari..tapi, xde nye der...instructor korang tak kan bagi nye...kalo boleh lagi lame, lagi lame dr 2 bulan die kasi...sekali 2 je korg turun bawak kete seminggu...haha..dah habis 8 jam sume, maka tiba lah saat JUDGEMENT DAY..woo..macam ganas je..memang pun, ingat senang nak lepas?? ramai der yang baris kat luar tu nak kene repeat..sebabnye, kene test bawak keta depan pegawai JPJ yang salunya garang dan tak berperikemanusiaan..orang fail bukan sebab tak pandai bawak, tapi nerves sebab takut ngn JPJ tu je..aku kene gak..tapi aku buat bodo je ngan JPJ sebelah aku..so, dengan kebodoan yang aku wat tu, aku pun pass la JUDGEMENT DAY tuh...one try je beb...xde nye repeat-repeat...ahaha...maka, lepas itu, pada tanggal 10 April 2008, dapat la aku lesen P nie...

...gambar skema jugak..nie mase aku ambik gambar lepas habis interview nak dapat biasiswa JPA p oversea...da dapat da..kalo aku sambung, aku kat negara matahari terbit da sekarang...tapi prinsip aku "hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri"...

pada tanggal 10 April 2010, [masa birthday someone...yang malam tu aku kuar bawak die sambut..;P] secara rasminya, tamat la sudah tempoh aku memandu di bawah kawalan ketat akta undang-undang pengangkutan jalan raya..kenapa?? sebab tamat sudah lesen P aku tu dan kini aku telah memiliki lesen MEMANDU yang sebenar..tak de dah L atau P atau pape huruf solo kat situ...hanya ada LESEN MEMANDU MALAYSIA je..ahaha..pejam celik pejam celik...da habis tempoh 2 taun kan..mule-mule dulu rasa lame gile nak habis 2 taun..tapi lepas da habis nie...baru sedar, memang xde rase..yang penting, da dapat lesen, bawak kete...jangan jadi segelintir orang, dapat lesen, kete lak tak penah bawak...sayang der wat lesen, kete tak bawak...buang duit je..haha..nak tengok lesen aku sekarang?? nie dia...

...gambar same ngan gambar kat lesen P...malas nak tukar..lagipun malas nak p wat gambar baru...gambar ukuran passport aku nih banyak ag lam dompet..sayang kalo tak gune..tol tak?? kakak JPJ kat kaunter mase aku renew lesen nie pun kate "wow...segak gamba adek..macam pegawai atasan jek...akak nak kenal boley?? [ayat tokok tambah]"...

konklusi : kalo nak bawak kete ke, moto ke, kapal laut ke, kapal terbang ke, roket ke..pastikan korang ada lesen yang HALAL di sisi undang-undang...ok??

Wednesday, April 28, 2010

SMELL AGAINST THE TASTE


kisahnya begini...tadi semasa usus-usus dan cacing kerawit segala yang ada dalam perut aku merayu-rayu minta dibela hak mereka..tau ke hak ape?? hak ape lagi kalo bukan bagi makan...pandai bela pandai la bagi makan kan? xbagi makan, sendiri kena makan kang...nak ke?? eee...aku xnak...haha...ok..kembali ke main point post ini, maka demi memenuhi tanggungjawab membela hak usus-usus dan cacing kerawit di dalam perutku, aku pun turun la ke kafe V1, atau lebih femes dengan nama kafe Pak Ali. Tanpa berlengah, aku meng'order kueh tiaw goreng. Setelah seketika menunggu, akhirnya siap jua order aku..


waa...nak masok part climax da nie...masa tengah ambik order, punya mak bapak datuk nenek SEDAP bau kueh tiaw tuh..fulamakk!!! dalam hati pula berbicara "alamak, cukup ke aku makan nie nanti? perut lapar giler dowh..tapi macam sikit je kueh tiaw nie..cium bau dah sedap" ...tapi aku diam jek..macam biasa, bayar kat kaunter dan mencari tempat duduk..kafe lenggang, xyah cari pun...kemudian, dengan penuh semangat aku pun mulakan dengan meneguk teh o ais...sedap..hilang haus..dan mula lah menyuap mee kueh tiaw tersebut...baru je masuk mulut....PERGHH!! dalam hati berbicara lagi "nie sape pulak jadi chef nih?? asal masin giler kueh tiaw ni?? grrr..." baru sesuap, kelaparan aku transform jadi kenyang pulak...seganans-ganas usus dan cacing kerawit dalam perut aku pun give up...hakh tuiiih betol!!! ape nie chef?? pandai masak ke x?? 

dengan sayunya....aku melangkah pergi meninggalkan kueh tiaw yang ada lagi tinggal 3/4 dalam pinggan tuh...tak mampu lagi nak telan...nanti tak pasal-pasal masuk wad...siapa susah??? Pak Ali juga susah..yela, takut kena saman...aha...

konklusi : lain kali lapar mana pun jangan sesekali order kueh tiaw goreng kalau nak makan di kafe Pak Ali...unless mesin-mesin di dalam perut anda LUAR BIASA